No to zmieniamy wygląd!
d ) Edycja playlisty.
Skoro zmian playlist będzie można dokonywać za pomocą „Playlist Switchera”, na jednej z zakładek, to spokojnie możemy usunąć „pseudo” Playlist Dropdown (nie mylić z Prawdziwym Playlist Dropdown, wtyczką autorstwa naszego admina
mixcherry’ego

) znajdującego się nad playlistą. Jest tylko jeden haczyk. Element ten znajduje się na czymś zwanym „Toolbar Header”. Usuniemy więc ów cały toolbar, pozbywając się również dolnej wizualizacji, dzięki czemu zrobimy miejsce dla samej playlisty

Klikamy PPM i wybieramy „Replace UI Element”, a więc „zamień element”. Ze znanego nam już okienka wybieramy „Playlist View”. Nasz foo nabrał już konkretnego kształtu
Dodajmy sobie teraz parę (lub wiele) piosenek, żeby widzieć jak się będzie prezentował

Być może na play liście pojawią się znaki zapytania. Nie jest to żaden błąd, a jedynie reakcja foo na brak tagu, który został wywołany. Dlatego dobrze jest zmienić nazwy kolumn i/lub grupowania playlisty, o czym pisałem wcześniej. Teraz dowiemy się jak tego dokonać
Zaczynamy od stworzenia nowej kolumny. Wchodzimy w File > Preferences > Display > DUI > Playlist View i klikamy w „Add New”, tak jak na obrazku:
Zostanie dodana nowa pozycja. Wpisujemy jej nazwę (Name), jaką chcemy aby była wyświetlana jako tytuł kolumny, a w drugiej części wiersza zmienna, jaką chcemy mieć wyświetlaną. I tutaj dochodzimy do pewnej własności kodu foo.
Jak to było wcześniej wspomniane, gdy jakiś tag nie jest uzupełniony, a jest wywołany, foo wyświetli „?”. Co zrobić żeby się go pozbyć? Wystarczy zmienną wziąć w nawiasy kwadratowe

Tak więc w miejscu zmiennej (Pattern) wpisujemy [%album%].
Teraz gdy piosenka nie będzie miała wpisanego tagu „album”, kolumna pozostanie pusta. Problem pojawia się, gdy chcemy aby album, albo inny tag, był wyświetlany w nawiasie kwadratowym

Nie jest to jednak wielki problem, gdyż wystarczy wpisać coś takiego: ['['%album%']']. Gdy bowiem używamy znaków „niedopuszczalnych do bezpośredniego użycia” (gdyż wskazują one na zmienną lub funkcję; są to: %, [, ], $), należy wziąć je po prostu w apostrofy – „'”.
Jeśli przeszkadza wam pustka w kolumnie, można użyć prostej funkcji „$if2()”

Gdy wpiszemy
$if2(%album%,Brak Albumu)
wówczas przy piosenkach bez uzupełnionego tagu „album”, pojawi się napis „Brak Albumu”. Jak można się domyślić, nawiasy kwadratowe działają jak taka funkcja
$if2(%zmienna%,)
ponieważ jeśli zmienna istnieje, foo zwróci jej wartość, a jeśli nie, to nic nie pokaże (nie ma bowiem nic napisane po przecinku w funkcji).
Tak jak i z albumem, można zrobić z każdą inną kolumną. Najlepiej bowiem samemu skonfigurować własne kolumny i w pełni konfigurować ich zawartość. Do tego przyda się znajomość zmiennych. Te podstawowe to:
%artist% – wyświetla wykonawcę;
%title% – zwraca tytuł piosenki;
%album% – wyświetli nam nazwę albumu, z którego pochodzi piosenka;
%genre% – pokaże gatunek muzyki;
%date% – nie trzeba chyba mówić

;
%tracknumber% – numer ścieżki na płycie;
%length% – długość piosenki;
Inne zmienne można znaleźć w temacie
Tłumaczenie Title Formatting References.
Podobnie można zmienić grupowanie. Ja jednak użyłem gotowego grupowania wg artysty – wystarczy kliknąć PPM w nazwę kolumny (w głównym oknie foo), wybrać Groups > by Artist.
Dodatkowo posortowałem listę, używając Edit > Sort > Sort by.. i wpisując po kolei zmienne, po których chcę sortować:
%artist% - %date% - %album% - %tracknumber% - %title%
Dzięki temu lista została posortowana najpierw wg wykonawców, następnie wg daty piosenek, później wg nazwy albumu, numeru ścieżki, oraz na koniec tytułu. Sortować można wg każdego tagu. Sortowanie jest alfabetyczne (w kolejności od „a” do „z” i od „0” do „∞”).
Po dodaniu nowych kolumn, okienko opcji wygląda tak:
Natomiast okno główne foo tak:
Trzeba przyznać, że wygląda już nawet ładnie

Teraz zabierzemy się za szczegóły.